Бизнесмени от Плевен и региона дискутираха върху икономическите предизвикателства на пандемията

Повече от 60 участници събраха двата тематични дебата за уроците от Ковид кризата, които фондация „Съвременна плевенска медия“ (ФСПМ) организира по проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“.
Сутринта на 8 юли 2022 година в арт залата на хотел „Ростов“ – Плевен се проведе дебат с представители на бизнеса, чийто водещ беше финансистът Мартин Заимов. Съорганизатор на събитието беше Браншова бизнес камара – Плевен. Включиха се председателите на Браншовата камара и на Търговско-промишлена палата – Плевен, представители на различни сектори: финанси, IT-бизнес, недвижими имоти, земеделие и животновъдство, търговия, услуги, туризъм, фармация, организиране на изложения.

Председателят на Съвета на настоятелите на ФСПМ, Иванка Ватева с кратка презентация показа и разказа за темите на проведените дебати в другите партньорски държави: Гърция, Испания, Чехия, Германия, Литва и Сърбия. Идеята на проекта, закодирана в името му, е, че прилагането на европейските ценности с разум, грижа, единство и солидарност е най-ефективният начин за справяне с последиците от кризата, причинена от Covid-19 във всички сфери на живота.
Мартин Заимов спечели аудиторията с нетрадиционния си подход към темата за въздействието на коронавируса върху икономиката и предприемачеството. Той започна своята презентация с графики, представящи актуалната ситуация в Европа по отношение на заразяване и смъртност от Covid-19, показа карикатура, която го е впечатлила, според която след вълната от вируса идват една от друга по-големи вълните на срив в здравеопазването, рецесия, климатични промени, загуба на биоразнообразие, войни. С голям интерес, макар и не еднозначно бяха посрещнати твърденията му за ролята на науката и медиите, за това, че според него няма демографска катастрофа и че България не е бедна, защото в проучванията за благосъстоянието не се отчита цялата лична собственост на населението и че по принцип социологическите проучвания правят обобщения и резултатите не са еднакво валидни за различните групи.
Участниците в дискусията пожелаха да анализират заедно с присъстващите ситуацията в 3 сектора – пазарът на имоти, дигитализацията и селското стопанство. Макар че и трите теми са огромни по обем, разговор се получи. От него произтекоха изводи, поуки и съвети. Присъстващите се обединиха около мнението, че подобни дискусии са много необходими и би било полезно да се провеждат по-често и редовно.

bg_BGБългарски