Дебат „Как да разпознаем фалшивите новини и да се справим с тях“ събра журналисти, пиар специалисти и активни граждани

На 8 юли 2022 година, следобед в Плевен се състоя втори дебат, организиран от Фондация „Съвременна плевенска медия“ по проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“.
Неговата тема беше „Как да разпознаем фалшивите новини и да се справим с тях“. Водещ на дебата беше Ралица Ковачева – журналист, главен редактор на factcheck.bg, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Госпожа Ковачева е работила в радиостанции, телевизии и онлайн медии, а в момента преподава международна журналистика и телевизионна практика.
Естествено, в публиката преобладава журналисти и специалисти по връзки с обществеността, но имаше представители на неправителствения сектор, ученици, активни граждани. В публиката бяха и шестима ученици от редколегията на вестника на училище „Иван Вазов“ „В@з, буки, веди“, водени от свой преподавател, които бяха много активни при задаването на въпроси.

Изключително богат материал представи Ралица Ковачева в презентацията си, озаглавена „Дезинформация за Ковид-19“. Какво е определението за дезинформация, каква е разликата между дезинформация и пропаганда, защо дезинформацията за Ковид-19 работи толкова добре и как се обяснява феноменът у нас за самата пандемия да има по-малко фалшиви новини отколкото за ваксинирането. Ралица Ковачева показа конкретни заглавия, публикации и видео по темата. Подготвената презентация включваше интересни проучвания от Ройтерс.
Ето как звучат обобщено отговорите на въпроса защо дезинформацията за Ковид-19 работи толкова добре:
– Новост (няма стари знания и личен опит);
– Страх (силно емоционално въздействие);
– Здраве (силна персонализация);
– Противоречива информация (когнитивен дисонанс, отричане на науката);
– Политическа поляризация (идеологическата пристрастност като фактор за отношението към темата).
Доверието в институциите е ключов фактор за разпространението и влиянието на дезинформацията за Ковид-19. Около този извод се обединиха участниците в дебата.
Присъстващите изказаха мнения, споделиха личен опит и наблюдения и зададоха много въпроси. Споделеното даде храна за размисъл и дебатите наистина се превърнаха в „Уроци на кризата“, какъвто е техният наслов.
В края на лятото предстои още един дебат по проекта – за уроците в здравеопазването и медицинската наука.

bg_BGБългарски