„Живеем в корона времена“ – Резултати от конференцията в Чехия, част 2
Уроците от кризата. Дебати в Чехия

За онлайн конференцията, проведена от чешката организация Spiralis – WE LIVE IN CORONA („Живеем в корона времена“) – в рамките на проекта „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“, бяха поканени изтъкнати експерти, представители на про-семейни организации с нестопанска цел, компании и институции да споделят резултатите от изследванията, своя опит и препоръки.
Ето още резултати от събитието:
СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ НЕ СА ЗАНИМАНИЕ ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ – ЛИПСАТА НА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
Агата Янковска, директор на Алианса за индивидуализирана подкрепа, посочи контраста между последиците за здравето от пандемията и ефектите от необмислените правителствени мерки. Според проучване сред 639 болногледачи и хората, за които те се грижат, действията на правителството са се отразили негативно на три пъти повече хора с увреждания, отколкото самата пандемия. Полагащите грижи бяха оставени сами да се справят със зависещите от тях лица всекидневно. Янковска подчерта, че хората, които се грижат за тях, и зависимите лица са по-голяма група в Чешката република от възрастните хора.
Според Янковска въздействието на пандемията от Covid-19 върху хората с увреждания и техните хронични заболявания и лицата, които се грижат за тях, показва, че въздействието на липсата на социални грижи през пролетта на 2020 г. е засегнало до 50 процента от горепосоченото население.

РОЛЯТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕТО НА НЕРАВЕНСТВАТА И КАК ДА СЕ ФИНАНСИРАТ
Председателят на съорганизиращата платформа на Чешкото женско лоби, Марта Смоликова, представи набор от препоръки на 39 организации-членки за Чешката република във връзка с опита с пандемията от COVID-19. Една от препоръките е да се осигури адекватно финансиране за организации с нестопанска цел, които защитават правата на жените. Положението на жените по време на пандемията се е влошило повече, отколкото на мъжете. Жените носят по-висок дял от грижите за децата от всички възрасти и за своите родители, което е довело до по-значително увеличение на безработицата при жените, отколкото при мъжете през лятото на 2020 г.

ЧЕСТО РОДИТЕЛИТЕ СЕ СРАМУВАТ ДА ПОЛУЧАВАТ НЕ САМО ХРАНИТЕЛНА ПОМОЩ
Зузана Вранова, основател на Neighborhood Club („Съседски клуб“), който раздава храна и други стоки от първа необходимост на самотни възрастни хора и семейства в нужда в пражкия квартал Вршовице, описва как съставът на хората, на които помагат, се е променил поради пандемията. Идват не само жени, но и самотни бащи. Важен компонент е психологическата поддръжка на клиентите, която те могат да осигурят благодарение на подкрепата от европейските фондове. Вранова споменава, че неправителствените организации са тук, за да помогнат в кризисни ситуации. Те могат да работят с доброволци, гъвкави са и могат бързо да гарантират, че помощта, от която се нуждаят, ще достигне до правилните хора. Според Вранова грешката е, че организациите с нестопанска цел се подценяват от държавата и обществото.

МЪЛЧАНИЕТО НЯМА ДА ЗАЩИТИ ДЕЦАТА ОТ НАСИЛИЕ – ГЛАСОВЕТЕ НА ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЧУТИ!
Според Петра Външова, основател и директор на LOCIKA Center, по време на пандемията хората осъзнаха, че насилието е много свързано с психичните проблеми. Социалната тема е станала приоритет за организацията. LOCIKA наблюдава увеличаване на оформянето на помощни материали в социалните мрежи, информационни листовки за това как не само децата могат да се грижат за психичното си здраве са публикувани в много кабинети на лекари и терапевти на много места в цялата страна. Тя посочва, че психичното здраве на децата се влошава по време на локдаун. За съжаление несигурността дали тези случаи ще се повторят или не все още е налице.
Петра Външова покани хората на събитието Bubnovačka („Барабанчик“), което имаше за цел да насочи общественото внимание към значението на защитата на децата от насилие и да отвори темата за ранната превенция в обществото. Пражкият замък, полицията на Чешката република и училища също се присъединиха към събитието, което се проведе на 19 ноември 2021 г.

КОЙ ЩЕ СЕ ГРИЖИ ЗА ДЕТЕТО НИ, АКО АЗ ИЛИ СЪПРУГЪТ МИ СЕ РАЗБОЛЕЕМ от COVID?
Съоснователката на асоциацията, подкрепяща родители на деца с увреждания, Ярмила Нойвиртова, сподели кошмара си с тяхната дъщеря с тежки увреждания и здраво дете в предучилищна възраст, като освен това заяви, че няма друго място за обучение на детето. Тя също каза, че услугите за помощ и рехабилитация не са достъпни и децата страдат от липса на услуги, които да помагат за тяхното психично здраве. Нойвиртова настоя пред присъстващите, че по време на криза капацитетът на службите за оказване на помощ трябва да се увеличи допълнително, а не просто да се поддържа на разположение.

ХОРАТА ПРЕСТАВАТ ДА СЕ СТРАХУВАТ ДА МОЛЯТ ЗА ПОМОЩ
Цели 85% от хората са изправени пред значителен спад в цялостното жизнено благосъстояние, дори на работното място, каза Петра Сикорова, представител на линията SOS за семейно обслужване, която помага на хора с проблеми, работещи в компании и организации. По време на коронавирус пандемията обажданията са основно по темите за комуникацията и семейните отношения, депресия и претоварване, като има и повече обаждания, свързани със зависимости.

Записи от участието на всички лектори и от семинарите са достъпни на чешки и в Youtube канала на Spiralis за всеки заинтересован.

bg_BGБългарски