„Живеем в корона времена“ – Резултати от семинарите на конференцията в Чехия
Уроците от кризата. Дебати в Чехия

По време на онлайн конференцията WE LIVE IN CORONA („Живеем в корона времена“), организирана от Spiralis, Чехия, бяха проведени три тематични семинара и ето резултатите от тях:
Грижа и достоен живот по време на коронавирус
УЪРКШОП 1
По време на семинара съоснователят на подкаста NEEDO Talks Lenka Bártová получи отговори на следните въпроси и теми, свързани с коронавируса:
1. Очаквахте ли институция като Бюрото по труда или Общинския съвет да Ви помогне?
2. Медицински грижи – помощ – наличие на влошаване/подобряване
3. Училище – отварянe или затваряне?
4. Ваксиниране на деца – Ваксинирате ли децата си? Посъветва ли ви специалист?

Подценена грижа – положението на самотните родители и тяхната ефективна подкрепа
УЪРКШОП 2
Директорът на организацията Aperio, Елишка Кодишова, ръководи семинар, в който участниците се съгласиха, че като цяло не оценяваме грижите, нито като социална ценност, нито като финансови награди. Полагащите грижи са претоварени и техният принос към обществото не се оценява достатъчно.
Системата, която трябва да помага на родителите и техните деца, често се обръща срещу тях. Примери за това са административната сложност, организационната сложност, необходимостта от многократно доказване на правото на помощ.
Има голямо пренатоварване на семейства по време на локдауна. Комбинация от онлайн обучение, домашни и трудов живот на едно място в един момент.

Организации с нестопанска цел, държава и донори по време на пандемия – сътрудничество или изолация?
УЪРКШОП 3
На семинара, специално за представители на организации с нестопанска цел, Хана Стелзерова, директорът на Чешкото женско лоби, зададе следните въпроси във връзка с коронавируса:
1. Какви услуги за семействата предоставят организациите с нестопанска цел?
2. Какви уроци ни донесе пандемията?
3. Каква е устойчивостта на вашите услуги?
Препоръките, направени от групата, включват:
– Създаване на партньорства между държавата и про-семейни организации с нестопанска цел;
– Осигуряване на многогодишно финансиране за организации с нестопанска цел;
– Представителите на организации трябва да се научат как да представят успехите и въздействията от своите дейности.

В заключение, конференцията беше безплатна за участниците, а родителите на деца с увреждания получиха финансов принос за лична помощ за своите деца по време на конференцията.
Събитието беше подкрепено от Фондация OSF в рамките на Фонд Активни граждани, чиято цел е да подкрепя гражданското общество и да укрепва капацитета на нестопански организации. Програмата се финансира от фондовете на Европейското икономическо простраство и Норвегия.
Събитието беше организирано съвместно от Spiralis, платформата Spectrum of Women’s Development и инициативата We Strengthen the Czechia („Ние укрепваме Чехия“) в сътрудничество с Чешкото женско лоби, Globus Better World и Aperio в партньорство за проекта „Да управляваме Covid кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност („CareOn“) с подкрепата на програма „Европа за гражданите“ на координиращата организация ФОНДАЦИЯ „СЪВРЕМЕННА ПЛЕВЕНСКА МЕДИЯ“, България.

Записи от участието на всички лектори и от семинарите са достъпни на чешки и в Youtube канала на Spiralis за всеки заинтересован.

bg_BGБългарски