Как да поддържаме положително отношение, когато сме изправени пред криза
Уроците от кризата. Дебати в Германия

Проектът „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“ е отговор на глобалната криза, причинена от пандемията от коронавирус, която привидно доведе света до застой. В рамките на проекта на 22 април в Дрезден се проведе философска панелна дискусия на тема „Как да поддържаме положителна нагласа, когато сме изправени пред криза“. Тя се състоя от 20:30 до 22:00 часа в пространството за културни проекти null7b. Дискусията беше водена от философа Дорийн Зигмунд заедно с театралния педагог и DJ Самуел Финк. И двамата са част от дрезденския културен колектив pampelmuse (www.pampelundmuse.de) и са тясно свързани с немския партньор в проекта – Jugend- & Kulturprojekt e.V. (https://www.jkpev.de/de/), както и с пространството на проекта null7b. Екипът на JKPeV отговаряше за допускането, светлинната и звуковата технология, което гарантираше безпроблемното протичане на дебата през цялата вечер.
Събитието беше популяризирано чрез уебсайта на JKPeV (https://www.jkpev.de/de/2022/04/08/haltung-philosophische-podiumsdiskussion/), уебсайта на pampelmuse (https://www.pampelundmuse.de/veranstaltungen), онлайн форума на пространството на проекта null7b (https://forum.nullsieben.be/) както и чрез каналите на социалните медии на JKPeV (https://fb.me/e/32cCo709X). Освен това JKPeV реализира печатна кампания, състояща се от специално създадени за събитието флаери.
По време на събитието, след приветствие от двамата домакини, с кратка презентация бяха представени COVID проектът и контекстът на дебата „УРОЦИТЕ ОТ КРИЗАТА“. След това темата „отношение“ беше обяснена философски. Контрастът между отношението и простото мнение изигра основна роля.

Водена от Дорийн Зигмунд, дискусията се фокусира върху това какво представлява истинската нагласа, нашият вътрешен компас, така да се каже, и как това ни дава стабилност в нестабилни времена. Участниците също говориха за това как една стабилна поза на тялото може да ни подкрепи във вътрешната ни „поза“. Затова театралният педагог Самуел Финк практикува така наречената театрална поза с всички гости: фиксирана поза, която въпреки това ни позволява да реагираме гъвкаво на всяка ситуация. Публиката остана в тази поза 5 минути и няколко пъти пое дълбоко въздух. След това философският дебат продължи. Дискусията се съсредоточи върху стоическите философи като Марк Аврелий, но също и върху немски автори като Гюнтер Крас или Волфганг Херндорф и как са се справяли с трудни времена. След философския анализ може да се обобщи, че истинското отношение е етично, постоянно изживявано, устойчиво, рефлективно, основано на знанието и стилистично.
След кратка музикална пауза последва открит диалог по въпросите: какво отношение имаха хората към пандемията в началото и какво отношение имат сега и как всеки отделен човек е помогнал на себе си или на другите по време на пандемията.
Участниците бяха много активни в кръглата маса и споделиха лични истории за това как те самите са прекарвали времето си през пандемията, какво им е помогнало в този труден момент и какво биха искали да видят в бъдеще. По време на дебата JKPeV успя да събере няколко „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ от Инга Рьомер (консултант по политиката за опазване на природата в германския Бундестаг), Саша Мьокел (председател на Мъжката мрежа на Дрезден e.V.), Албрехт Шуман (музикант и преподавател в училище), Миа-Ан Бьом (студент по изкуства), Ричард Груле (диджей и член на борда на Дрезденската културна асоциация null7b) и проф. д-р Сюзън Гартус-Нийгъл (професор по епидемиология и женско и семейно здраве).

Източник: https://www.jkpev.de/en/2022/04/26/covid-lesson-from-the-crisis-event

bg_BGБългарски