Отговори на музиканти по въпроси за периода на пандемията
Уроците от кризата. Дебати в Гърция

В рамките на проекта „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност” гръцките партньори от EDUCOMMART успешно проведоха три събития – брифинги за:
– музиканти от Underground Youth Orchestra в Атинската концертна зала
– музиканти от музикалното училище в Каламата „МарияКалас”
– музиканти от музикално студио НМА “Салвия”

Ето резултатите от 3-те събития в рамките на дейностите по проекта, проведени в Гърция:
„Музикалните членове бяха информирани за целите на проекта и с отговорите си на въпроси относно музиката в периода на пандемията ни помогнаха да изготвим документа, който ще бъде предоставен на Европейската комисия.
Благодарим на всички тях, на диригента К. Елиадес, преподавателя К. Цица и ръководителя на музикалното студио за любезната и много интересна и конструктивна дискусия.“

В обобщение получихме следните отговори на въпросите:
Имали „рецепта“ за култура в криза?
Постоянното планиране на ежедневните задължения, или изучаването на музика, или заниманията с гимнастика и оползотворяването на свободното време с нови интереси предоставиха решения за справяне със затварянето, предизвикано от пандемията.
Кои контрамерки и помощ са най-ефективни?
Мерките за противодействие бяха насочени към борба с безпокойството, несигурността и култивиране на надежда, че пандемията ще приключи и ще се върнем към нормалното.
Помощта, която беше особено важна, беше от семейството и приятелите, и включваше психологическа подкрепа.
Правителствената помощ беше по отношение на финансова и здравна подкрепа за общността.
Може ли кризата да породи нови асоциации или нови творчески методи?
Кризата доведе до нови методи, що се отнася до използването на технологии и комуникация в нови платформи с професионална или образователна насоченост.
Младите музиканти успяха да се свържат с музиканти от Европа и света и да създават музикални проекти и да посещават семинари онлайн.
За професионалните музиканти, които вече са направи ликариера, популяризирането на музика чрез музикалните платформи YouTube вече е еднопосочна улица, докато пандемията не свърши и не са възможни концерти наживо.
Под какви форми би била възможна външна помощ?
Помощта на държавно ниво за управление на пандемията дойде след привеждането на Гърция в съответствие с Европейския съюз и мерките, предприети за защита на европейските народи (ваксини, лекарства, хигиенни правила).
Директната финансова подкрепа на затъналите в отчаяние страни и икономика на малки и средни предприятия и домакинства, както и незабавното укрепване на болниците с лекари трябва да бъдат първите неща, които е необходимо да бъдат подкрепени и развити.
Музиката и изкуството помогнаха ли ви да преодолеете кризата и как?
Ежедневното занимание с музика, проучването на нови музикални жанрове, контактите дори през интернет поддържаха настроението и психологията на младите хора и им помогнаха да преминат през тази безпрецедентна ситуация.
Младите музиканти поставят свободата и творчеството като основна ценност.
Професионалистите продължиха своето творчество и представянето на работата си в интернет, търсейки доходи от други работни места, за да издържат себеси и семействата си.

bg_BGБългарски