Пет училища на едно място бяха представени в Средношколското общежитие

Средношколско общежитие „Данаил Попов“ е скорошен, но вече близък партньор на Фондация „Съвременна плевенска медия“ в работата по европейски проекти. Особено ценно в това партньорство освен отзивчивостта, отличната организация и гостоприемството е фактът, че общежитието е средище за ученици от различни плевенски училища и дейностите в него дават възможност за едновременното им включване.
За провеждането на Световно кафене, посветено на последиците от КОВИД кризата и как да се справим с тях, екипът на общежитието избра темите: Някои групи се оказаха по-уязвими в пандемията. Как да намалим тази уязвимост в бъдеще?; Какви методи са необходими, за да се повиши доверието в лекарите и учените?; Какво трябва да се промени и подобри в бъдеще в дигиталното обучение в училище и в онлайн обучението?; Как да се преборим с фалшивите новини и със страха?

И този път имаше куп оригинални идеи, защитени аргументирано и същевременно емоционално. Учениците имат мнение по близката за тях тема за онлайн обучението, но са „в час“ и с фалшивите новини, ползата и вредата от социалните медии, проблемите на уязвимите групи в обществото.
На база личен опит и наблюдения те изредиха няколко полезни съвети за справянето с дезинформацията за вируса и ваксините. Най-оригиналната идея, до която се оказва, че са стигнали и израелски учени, е да се разработи ваксина под формата на хапче, защото „баба ми е свикнала да приема лекарства така и няма да се страхува толкова“, както обясни авторът на предложението.
Директорът на СО „Данаил Попов“, Веселка Лилова прие с благодарност парично дарение от ФСПМ, с условието то да бъде използвано за поощряване на участниците в съвместните ни прояви и за конкурса за мото и лого на общежитието.

bg_BGБългарски