Първото световно кафене се проведе в СУ „Стоян Заимов“

Училище „Стоян Заимов“ беше домакин на първото Световно кафене по проект Care on на Фондация „Съвременна плевенска медия“, което се проведе на 24 октомври 2022 г., сутринта. Екипът на фондацията отправи покана към плевенското училище заради забележителните резултати на неговите възпитаници през последните години и конкретно – отличната подготовка на учениците от паралелките с профил „Природни науки“, които печелят състезания и са сред най-добрите студенти по медицина.
Именно 20 ученици от X, XI и XII клас, с изявен интерес към биологията и химията бяха участници в четирите отбора. В началото към тях с приветствени думи и пожелания за успешна работа се обърна директорът на училището, Анни Петкова. Предварителната подготовка е извършена от преподавателя Катя Трифонова, със съдействието на колегата й Александър Тачев.

Учениците разсъждаваха върху темите: Какво трябва да се промени и подобри в бъдеще в дигиталното обучение в училище и в онлайн обучението?; Какви методи са необходими, за да се повиши доверието в лекарите и учените?; Как да се преборим с фалшивите новини и със страха?; Как да се спре социалното изключване на хората с увреждания и маргинализираните групи?
Младите хора показаха, че имат широка обща култура, много са информирани и веднага започнаха бурни обсъждания по проблемите. Те бързо набелязаха проблемите по всяка тема и започнаха да ги илюстрират в табла.
Интересни идеи бяха споделени например за справянето с фалшивите новини, като тези да използваме само проверени и авторитетни медии, защото те са по-малко склонни да предложат фалшива новина и да докладваме сайтове, разпространяващи фалшиви новини.
Проявата постави успешно начало на партньорството на СУ „Стоян Заимов“ и Фондация „Съвременна плевенска медия“, убедено споделиха след края на кафенето и двете страни.

bg_BGБългарски