COVID може да означава грижа, разум, ценности, единство, солидарност
Заключи Международна конференция в Плевен по европейски проект

На 28 октомври Плевен и Фондация „Съвременна плевенска медия“ бяха домакини на заключителното събитие по проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“ (Manage the Covid crisis with Care, reasOn, Values, unIty, soliDarity; acronym: CareOn). Конференцията под наслов „Поуките от кризата“ се проведе в голямата конферентна зала на хотел „Ростов“ и привлече повече от 100 участници – ученици, студенти, преподаватели и общественици. Специални гости бяха партньорите на плевенската фондация от Испания, Литва, Полша, Чехия и Сърбия. Представителите на Гърция и Германия бяха възпрепятствани да присъстват на живо и затова се включиха онлайн.

Председателят на Съвета на настоятелите на Фондация „Съвременна плевенска медия“, Иванка Ватева откри конференцията с приветствие и кратък обзор на дейностите по проекта, започнали през май 2021 г.
Колко силно и всеобхватно се отрази на живота на всички ни пандемията от COVID-19 говори и това, че самият проект, съдържащ тази абревиатурата, претърпя промени – някои дейности се трансформираха в онлайн формат, наложи се удължаване на срока. И все пак, както е заложено и в името на проекта, дори в лошото има нещо добро. Кризата, предизвикана от вируса, извади на повърхността проблеми, но и решения, роди прояви на благородство, взаимопомощ, солидарност, повиши доверието в лекарите и учените, ускори навлизането на дигиталното обучение в училище, осветли нуждата от повече грижи за уязвимите и маргинализираните групи в обществото, които са сред най-застрашените в криза, особено здравна.
На тези изводи акцентира Иванка Ватева и отбеляза с голямо удовлетворение, че до тях са стигнали учениците по време на обсъжданията по метода Световно кафене. Шест такива формата са проведени в навечерието на конференцията в Плевен с участието на ученици от СУ „Стоян Заимов“, НУИ „Панайот Пипков“, ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“, ДФСГ „Интелект“, ПГМЕТ и средношколско общежитие „Данаил Попов“. Засегнатите теми са идентични с темите на 10-те дебата, проведени в осемте партньорски страни. Те са от всички сфери – икономика, здравеопазване, образование, култура, медии, социални грижи, НПО. В поредица обсъждания от по 10 минути младите хора трябваше да стигнат до предложения за най-добрите и правилни решения при следваща криза.
На конференцията работата в Световното кафене беше представена в кратък видеофилм, а визуализираните върху бeли листи идеи на учениците – показани в импровизирана изложба край стените на залата.
Чуждестранните партньори в проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“ споделиха собствения си принос, като акцентираха на изводите от дебатите и историите, които са подготвили за онлайн брошурата на английски език STORIES OF GOODNESS. Брошурата съдържа 42 истории за добри дела, съпричастност, благотворителност, помощ и солидарност в годините на кризата.
С голямо внимание беше изгледана TED лекцията на Бил Гейтс „Можем да превърнем COVID-19 в последната пандемия“.
В последвалата дискусия се включиха представители на Асоциацията на студентите медици в България, на неправителствения сектор, ВВВУ „Георги Бенковски“ и училищата домакини на Световното кафене.
От всички изводи в партньорските дебати и идеите на младите хора, както и след споделеното на конференцията ще бъде изработен документ с препоръки към Европейската комисия за действия при криза. Това е главната цел на проекта.

Презентация на ФОНДАЦИЯ СЪВРЕМЕННА ПЛЕВЕНСКА МЕДИЯ, България
Презентация на ASOCIACION DE INNOVACION FORMACIONY EMPLEO PARA EL DESARROLLO, Испания
Презентация на 36,6 COMPETENCE CENTRE, Полша
Презентация на MINORITY & LOCAL MEDIA DEVELOPMENT CENTER, Сърбия
Презентация на JUGEND-& KULTURPROJEKT EV, Германия
Поздравеление от EDUCOMMART SIMIO SINANTISIS EKPEDEVSIS KE DIMIOURGIAS ASTIKI, Гърция

bg_BGБългарски