„Живеем в корона времена“ – Резултати от конференцията в Чехия, част 1
Уроците от кризата. Дебати в Чехия

Чешката организация Spiralis проведе онлайн конференция WE LIVE IN CORONA („Живеем в корона времена“) за проекта „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“, изпълняван съвместно с партньори по програма Европа за гражданите.
Spiralis подкрепя хора в трудни житейски ситуации от 22 години, независимо дали чрез обучение и консултиране на пряко застрашени групи или професионални екипи на организации с нестопанска цел.
Събитието, което се проведе на 2 ноември 2021 г. в онлайн среда с любезната подкрепа на сенатор Miluše Horská, привлече 70 родители и представители на про-семейни организации.
„Броят на заразените с COVID-19 расте всеки ден и свикваме да живеем в коронавируса. Семействата вече са имали труден период, но той не е приключил. Поканихме утвърдени експерти, представители на про-семейни организации с нестопанска цел, компании и институции, за да споделят резултатите от изследванията, своя опит и препоръки по темите:
– Как да приемем случилото се по време на коронавируса;
– Подгответе се за нови предизвикателства и успейте в тях;
– Изпращайте ясни сигнали към държавните институции за системна помощ.”
Ето и резултатите:
НЕКА ЗАЕДНО РЕСТАРИРАМЕ СИСТЕМАТА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ
Конференцията беше открита от името на организацията Spiralis от нейния директор Йолана Турнерова, която каза, че пандемията от Covid-19 е засегнала и все още засяга обществото като цяло, но в него най-уязвими са семействата с деца с увреждания и самотните родители, които се нуждаят от надеждна мрежа за подкрепа в стресови ситуации и че това как да се промени тази ситуация също е цел на конференцията.

НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ПРИТИЧАТ НА ПОМОЩ, КОГАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ УСПЯВА ДА ПОДКРЕПИ ХОРАТА
Милуше Хорска, сенатор в парламента на Чешката република и председател на комисията по социална политика на Сената, изнесе встъпителна реч с дълбоко уважение към дейността на организациите с нестопанска цел. Едно от нещата, които тя каза, бе именно, че е горда с това, че НПО са се притекли на помощ, когато правителството не е успявало да подкрепи хората. Тя подчерта и френския модел на сътрудничество между държавата и нестопанските организации в полза на клиентите в социалните услуги, включително финансиране, и отговори на въпроси на публиката.

НАПРЕДЪК В РАЗВИТИЕТО НА СИТУАЦИЯТА ЗА СЕМЕЙСТВА С ДЕЦА И УСЛУГИ ЗА ПОДКРЕПА
Изследванията на фондация Сириус и Медиан за ефектите от пандемията върху семействата с деца бяха представени от Дана Липова, директор на фондация Сириус. Освен всичко друго, изследването показва, че най-значимите ефекти от пандемията включват психологическите проблеми на възрастните и юношите, зависимостта от технологиите и онлайн опасностите, психическото и физическото насилие в семействата и др. В проучването са участвали 123 експерти и 101 респонденти. Тя спомена, че въпреки че проучването се е провело през лятото на 2020 г., идентифицираните проблеми бяха все още актуални през есента на 2021 г.

САМИ, НО СИЛНИ – ПОЛОЖЕНИЕТО НА САМОТНИТЕ РОДИТЕЛИ В ПАНДЕМИЯТА
Изследване, проведено през лятото на 2020 г. и зимата на 2021 г. в сътрудничество с д.ф.н. Радка Дудова, която картографира факторите, затрудняващи живота на самотните родители, беше представена от Елишка Кодишова, директор на организацията-съорганизатор Aperio – Общество за здравословно родителство. Според изследването самотните родители преди пандемията са изпитвали неприятни чувства на стрес и безпокойство. Родителите, участващи в изследването, печелят по-малко от 250 000 CZK годишно и не могат да си позволят да плащат неочаквани разходи над 10 700 CZK. По време на коронавирусната пандемия хроничното бреме също се е засилило, като на родителите се далага да се справят със съвпадението на онлайн преподаването и изпълнението на работните си задължения.

Записи от участието на всички лектори и от семинарите са достъпни на чешки и в Youtube канала на Spiralis за всеки заинтересован.

bg_BGБългарски